Ewa zpívá od mala. Její tatínek vede v rodné Vendryni folklorní soubor, její teta zpívá v ostravské opeře. Hvězda této mladé interpretky začala stoupat v polské verzi soutěže typu „ Rozjezdy pro hvězdy“, kde si jejího talentu všiml hudební skladatel a producent Lešek Wronka. Záhy zjistil, že Ewa je dcerou jeho spolužáka z dob studií, Tadeusze.

 

Vyprodukoval tedy s Ewou první desku. Zřejmě ani sám Wronka a Ewa už vůbec nepředpokládali, co se bude dít. Písničky z desky na dlouhou dobu okupovaly přední místa hitparád, Ewa získává první ocenění a vyráží na první samostatné koncerty se svou doprovodnou skupinou. Partu skvělých mladých muzikantů vede kytarista a skladatel Marcus Tran, člověk v pražských rockových kruzích nikoliv neznámý.

 

Byl jsem promotérem druhého koncertu Ewy v historii. Nedávno tomu bylo rok. Již tenkrát se Ewa ukázala být naprostou profesionálkou, předvedla společně s kluky z kapely strhující, hodinu a půl trvající rockovou show. Koncert se konal v malém městě na Vysočině a 650 návštěvníků bylo nadšených. Dle slov místní ředitelky kulturního domu, toto město nepamatuje takovou návštěvnost na koncertu jednoho interpreta minimálně od roku 1989.

 

Celý loňský rok Ewa pilně koncertovala. Téměř každý týden alespoň dva koncerty a to i na pekelných podiích rockových festivalů, kde též okusila tvrdost reality v podobě pivních kelímků. Na podzim vydává druhou desku Ticho. Ta je od vydání prodejním trhákem a i dnes se drží na šestém místě prodejnosti desek v žebříčku IFPI. Zatímco vítězka první řady Superstar – Aneta Langerová prodává svou poslední desku ve výprodejích, Ewa před měsícem vydává reedici desky Ticho.

 

V současné době brázdí Ewa Farna se svou kapelou česká města s prvním samostatným turné. Při loňském turné Anety byl problém s návštěvností. Několik koncertů se dokonce muselo přeložit s velkých hal do menších prostor. Ewin tým momentálně řeší záležitost opačnou. První koncerty byly naprosto vyprodané. Tedy se řeší přemístění dalších koncertů do větších hal.

 

Úšklebky, kterými byla zpočátku dráha Ewy Farné komentována některými publicisty, ale i veřejností, se pomalu mění v uznalé ticho. Ono je totiž jedna věc, mít za sebou zkušený a schopný tým, který dovede pracovat s talentem. Nakonec, kde by byl dnes Jarda Jágr, kdyby si ho někde někdo jako žáčka nevšimnul. Druhá věc je ovšem samotná Ewina pracovitost, nesporný vokální potencionál a v neposlední řadě schopnost komunikace. Myslím, že nám vyrostla nová skutečná hvězda.

 

A pokud někteří z vás stále pochybují, koukněte se sem http://www.youtube.com/watch?v=uUtu2NUguG4 a všimněte si též, jak si to ta holka prostě umí užít.


GLANC

Ewa Farná už bez rovnátek

Ewa Farná už bez rovnátek

Teenagerská hvězda, čtrnáctiletá zpěvačka Ewa Farná má za sebou závažný krok ve své kariéře – po roce odložila rovnátka! Právě na této maličkosti měla Ewa postavenou image a díky ní byla navíc vybrána jako interpretka titulní písně k novému seriálu Ošklivka Katka, kde hlavní hrdinka rovnátka také nosí. Ewu čeká velké turné, takže si na zpěv bez rovnátek musí rychle zvyknout. A vůbec to prý není jednoduché!