Jednalo se o koncerty ve Strážnici (3. května) a Zlíně (10. května). Ewa opět potvrdila, že slova o tom, že je jen loutkou v rukou ziskuchtivého managementu, jsou naprosto mimo. Toto tvrzení nemůže obstát ve srovnání s jejím nesporným talentem, nevyčerpatelnou energií a chutí, s jakou své písničky předává při živých vystoupeních. Ewa není figurkou pro firemní večírky ani osvěžením venkovských diskoték, není hvězdičkou, která otvírá ústa na připravený podklad na hudebním nosiči není loutkou, která by za tento typ „ výkonu“ očekávala uznání a ovace. Ewa je jednoznačně koncertní zpěvačka, která neumí jinak, než svou show rozjet na plný knedlík. Neumí brzdit, neumí se držet zpátky. Jsem tu pro vás, jsem tu ráda, jsem vaše a strašně moc mne to baví. Tak by se dal charakterizovat její přístup ke každému jejímu koncertu.

Koncerty právě bežící EWA TOUR 2008 se liší od předešlých Ewiných koncertů hned v několika ohledech. Především v Ewě samotné. Je až neuvěřitelné, jaký kus práce dokázala na sobě udělat za posledního půl roku, kdy jsem naposledy viděl její show živě. Je daleko jistější, vyzrálejší, nebojí se tu a tam zaimprovizovat, přidat k písničce nějakou tu kudrlinku. Rozvíjí svůj vokální talent, ale též svoji osobnost. Její charisma se teď už prostě nedá popřít. Měsíce spolupráce jsou znát i na spolupráci s doprovodnou kapelou, která nikdy nebyla, ani není, pouhými Ewinými sekundanty na podiu. Kapela je v jejím případě plnohodnotnou součástí koncertního projevu. A jak řekl kapelník a kytarista Marcus Tran v jednom rozhovoru, kdy zazněla otázka jestli je Ewina kapela a Ewa samotná dobrá parta, jedná se dle Marcuse již o rodinu na půl úvazku.

EWA TOUR 2008 provází dokonalá scéna, které vévodí velkoplošná projekce a konstrukce, která je využívána k různým fórkům a překvapením, kterých se návštěvník koncertu dočká hned několika. Takže hned na počátku Ewa zpívá na houpačce, aby se záhy zjevila v kostýmu kočky uzavřená v kleci a následně si zajezdi za snowboardu, kdy samozřejmě nechybí ani sníh. Celý koncert je pojat jako velká show, nechybí výpravné prvky, pro mne bylo velkým překvapením množství scén, kdy hudba samotná je doprovázena Ewinými a kapely hereckými výkony, kdy se koncert přesouvá až do divadelně muzikálové roviny.

Koncert má jasně určený spád. V první části se Ewa vrací ke své první desce, kdy ovšem všechny skladby jsou umně přearanžovány Marcusem Tranem a získávají tak nový náboj a svěžest. Tato část koncertu by se dala charakterizovat jako jemnější a klidnější. Následuje soutěž, která je s Ewiným turné spojena. Fanoušci měli možnost na karoake podklad zazpívat Ewin song, odeslat jej a na webu se hlasovalo o nejlepší pokusy pro každý koncert, který je součástí tour. Vždy tři nejlepší se předvedli přímo na koncertu, s Ewinou kapelou za zády. Vítěz postupuje do finále soutěže, které proběhne v rámci koncertu Ewy v Praze a též měl možnost si s Ewou zazpívat duet přímo na koncertu. Koncert pokračuje akustickým setem, kde mne ve skladbě Lajlaj fascinovalo nádherné kytarové sólo Marcuse Trana. Koncert graduje pisničkami z aktuálního úspěšného alba Ticho. A to už jsme zase úplně jinde. V této části se zdá být Ewa, alespoň na mne to tak působí, nejvíc doma. Písničky znějí v koncertním podání znatelně tvrději a počáteční popová show se mění v rockovou smršť. Nechybí sólové exhibice bubeníka Lukáše Bohó, baskytaristy Davida Czengeho a jako zdatná bubenice se projevuje i samotná frontmantka Ewa, kdy na oko vyhodí svého bubeníka Lukáše a sama usedá za bicí soupravu. Pěkný fórek, ovšem Ewě to skutečně jde.

Kromě toho všeho mi bylo na koncertu sympatické to, že Ewa koncert nestavěla na svých dvou největších hitech – Měls mě vůbec rád a Jaký to je. Obě skladby sice zpívali soutěžící ve zmiňované soutěži, ale Ewa samotná je zazpívala jako přídavek. Jednoznačně koncert postavila tak, aby návštěvník poznal její repertoár v celé jeho šíři. Sympatické též je, že se Ewa stala tváří projektu Bezpečný internet, který podporuje desatero bezpečného internetu pro děti. Ať se zlobíme či ne, v tomto je Ewa pro děti rozhodně větší autoritou než rodiče, či kantoři.

Blíž ke hvězdám je název skladby z druhého Ewina alba Ticho. Současná koncertní podoba její show ji rozhodně blíž ke hvězdám posunula o pěkný kus. Milé na tom je to, že ačkoliv je Ewa hvězda koncertních podií, televizních pořadů, anket a novinových stránek, stále ji dokáží udělat radost takové „pozemské“ starosti, jako že byla přijata ke studiu na Gymnázium v Českém Těšíně, a že bude sranda, až bude s kamarády a kamarádkami dojíždět do školy.

TO BY SE VÁM LÍBOLO ŽE?

Ewa je nejvyhledávanější osoba na Googlu =)